Reteta perfecta de Turta Dulce cu Miere

Craciun

Reteta perfecta de Turta Dulce cu Miere

Va spun de la inceput: am gasit reteta perfecta de turta dulce! 

Mergi direct la reteta.

Am tot cautat si incercat nenumarate retete de turta dulce in ultimii 10 ani. Caci de acum 10 ani, de la primul Craciun al fiului meu, am adoptat traditia de a pregati turta dulce pentru ajunul Craciunului.  Asa ca mi-am dorit ca reteta sa fie din ingrediente simple si sa fie cu miere in loc de zahar. Stiti ca mierea nu devine toxica la cuptor, este doar un mit, doar isi pierde proprietatile. Iar eu vreau doar sa indulcesc turta!

Intre timp, copilul a mai crescut, are si o surioara si amandoi ma pot ajuta la pregatirea aluatului, la decupatul in forme si la decorarea turtelor dulci coapte. 

Ne place extrem de mult ziua in care facem turta dulce, aproape la fel de mult pe cat ne place sa o mancam. Astfel ca am ajuns sa facem vreo 3-4 ture de turta dulce, din noiembrie pana in februarie. Si asta pentru ca se poate depozita in cutii sau 

borcane si tine chiar si o luna, nu se strica si nu se usuca. Sigur ca la noi nu ar rezista oricum atat de mult, in maxim o saptamana dispare, chiar si cand dublez cantitatile. 

Cum v-am spus, noua ne place sa si decoram turta dulce pe care o facem pentru Craciun (in celelalte dati sarim peste decorare, fiindca are mult zahar si incerc sa il reduc cat pot de mult, insa de Craciun e permis – si e asa de frumos si distractiv!). Gasiti aici si reteta pe care o folosim noi, de royal icing.

Turta dulce

Ah, doar despre condimentele pentru turta dulce as vrea sa va mai spun! Acum cativa ani nu prea se gaseau pe oriunde condimentele speciale pentru turta dulce. Asa ca mi le faceam singura si mi-a placut atat de mult, incat si astazi tot acest amestec il folosesc, desi imi place sa mai cumpar din cand in cand si condimente special create pentru turta dulce, sa experimentez, tot la acesta ma intorc. 

Iau 2-3 pungute cu condimente pentru vin fiert (cele transparente, care contin doar condimente, nu zahar) si le rasnesc foarte fin la rasnita de cafea (are mama o rasnita, sigur are peste 30 de ani, dar merge perfect), apoi pun o cantitate aproximativ la fel de scortisoara macinata, le amestec sa fie totul omogen si iata condimentele perfecte si la indemana pentru turta dulce. De multe ori fac o cantitate mai mare, o ambalez in borcanele micute, numai bune pentru a fi facute cadou persoanelor dragi. 

Ca sa stiti ce gasiti mai jos, sa nu mai lungim vorba, reteta spune tot. Eu atat va spun: e pufoasa, e aromata, e dulce, e vis! 

Ingrediente pentru turta dulce cu miere:

  • 400g miere
  • 2 oua
  • 1 pachet de unt (200g)
  • 700g faina
  • 3 lingurite de condimente pentru turta dulce
  • 2 lingurite de bicarbonat (rase)
  • esenta de vanilie
  • un praf de sare 


 

Turta Dulce

Se amesteca toate ingredientele (untul sa fie topit inainte – am observat ca aluatul se omogenizeaza mai bine daca amesteci untul topit cu mierea si apoi le adaugi peste celelalte ingrediente). 

Si atat. Acesta este aluatul. Este cam moale si lipicios, sa nu va speriati. Secretul este sa il pui intr-o punga sau folie si sa il lasi la frigider macar 2 ore. Eu, daca ma grabesc tare, il pun un pic la congelator, cam jumatate de ora, il mai verific sa vad cand se mai intareste (nu foarte tare). Daca nu ma grabesc, adica daca planific din timp, il fac seara si il las pana a doua zi la frigider. 

Dupa ce il scot de la rece, il mai las un pic la temperatura camerei ( maxim jumatate de ora) ca sa pot lucra cu el.

Apoi pun faina pe masa, impart aluatul in 2-3 parti si le intind pe rand cu facaletul (presar si pe el faina si pe aluat). 

Atentie!!! Daca vreti turta dulce moale si pufoasa, nu intindeti blatul prea mult. Foaia sa ramana macar de 6 cm grosime. 

Turta Dulce cu Miere

Acum vine partea distractiva cu decupatul in forme.

Le asezati pe tava si le puneti la cuptorul incins la 170 de grade (sau la foc mic spre mediu), aproximativ 10 minute. Dar le verificati sa fie foarte, foarte putin rumenite, caci se pot arde repede. Diferenta dintre putin rumenit si ars se produce repede, asa ca mai bine le scoateti atunci.

Ies cam 4-5 tavi mari de aragaz (aprox. 70-80 de figurine, depinde cat sunt de mari), aranjate bine. Daca vi se pare prea mult, injumatatiti ingredientele. Sa lasati un pic de loc intre ele, caci mai cresc putin la copt.

Cand vrem sa le decoram, folosim royal icing (glazura din albus), pe care o impart in mai multe castronele pentru a obtine mai multe culori cu ajutorul colorantilor alimentati. Dar de multe ori, imi place sa decorez turta dulce cu pasta de royal icing exact asa cum e, alba. Gasiti aici reteta de royal icing pentru a decora turta dulce.

Cred ca te-ar putea interesa si categoria dedicata sarbatorilor de iarna!

Suntem bucuresti sa iti auzim parerea

Lasa un Review

eTestaT.ro
Logo